Etnische invloeden

De nieuwste en mooiste looks van over de hele wereld

Complexe prints, nomadische invloeden en juweelkleurige suède franjes vinden dit jaar hun weg naar alle belangrijke modeplatforms, waarbij de inspiratie over de hele wereld wordt gevonden en er voor iedereen, zowel voor de meer avant-gardistische als de wat behoudender modeontwerpers, voldoende bij zit om mee te spelen, modegewijs. Wat 2016 in petto heeft? Hierbij een paar voorbeelden van de jongste etnisch beïnvloede trends en wat je er zelf mee kunt!
 
Een nostalgisch kantje
Haute couture druppelt altijd door naar de winkelstraten en van de felle kleuren en asymmetrische figuren van Just Cavalli tot de compleet Mongoolse dessins van Anna Sui waren de modeshows dit jaar doordrongen van tribale traditie. Zelfs uitgesproken klassieke ontwerpers als Burberry durfden wat gewaagder te zijn dan anders en voorzagen hun gebruikelijke eenvoudige traditionele stroken van contrastrijkere kleuren en diverse patronen. Met dat in gedachten kun je dit jaar in de winkels prints in overvloed verwachten, van leggings en jurken tot – jaren 90 flasback – matchende (of niet-matchende!) aparte sets. Maar mocht zo'n scala aan patronen te veel voor je dreigen te worden, maak je geen zorgen! Een eenvoudige sjaal met een dessin naar jouw smaak kan aan het meest effen ensemble al flair geven en zo ben je toch trendy bezig.

Bling mag
Hetzelfde principe van aanpassen aan je eigen smaak kan worden toegepast op de niet aflatende obsessie met mixed metallics. Zilver, goud, brons (en elke andere combinatie van deze Egyptisch en Indiaas geïnspireerde tinten) vonden in 2015 hun weg van de catwalks naar de echte wereld en zullen ook dit jaar domineren, met mogelijkheden te over om van top tot teen - of gewoon ergens ertussenin - te schitteren. Of je nu kiest voor ingetogen goudkleurige stiksels in een uitbundig patroon, ornamentele oorbellen tot op je schouders of een compleet zilveren jumpsuit, is helemaal aan jou... en natuurlijk de gelegenheid. Waar het om gaat: voel je vrij om te schitteren!

Oost ontmoet West 
En ten slotte, wat misschien wel de meest opwindende - of in ieder geval de meest originele- trend van dit jaar is, ontwerpers vinden wegen om traditionele kleding met moderne fashion te combineren en geven zo ruimte aan de meest uiteenlopende combo’s. Blazers met sari's, crop topjes met palazzo pants en capes over alles heen zijn nog maar een paar manieren waarop culturen en tijdperken elkaar raken en ons de ruimte geven om creatief te zijn. Dus ga ervoor – leef je uit en geniet van de onverwachte resultaten!