Een beknopte geschiedenis van geur en parfum

Parijs en haar liaison met de wereld van parfum

Het waren niet de Fransen die het parfum hebben uitgevonden. Het gebruik van geparfumeerde balsems en zalven als middel van verleiding stamt uit het oude Egypte. Zodra deze praktijk in de 17e eeuw Europa had bereikt, werd Frankrijk echter al gauw het centrum. In 1656 werd in Parijs het gilde van de handschoen- en parfummakers opgericht en was er een tak van industrie geboren die zich razendsnel ontwikkelde. Wat gebeurde er toen? Hier volgen een paar hoogtepunten:
 
Het geparfumeerde hof

In de 18e eeuw noemde men het Franse koninklijke hof „la cour parfumée“, en Louis XV zelf verlangde elke dag een andere geur. Al gauw werden geurtjes niet alleen op de huid gedragen, maar ook op waaiers en meubelstukken, om de geur in de ruimte te verbeteren en zelfs ter vervanging van zeep en water in plaats van baden. Ongetwijfeld waren de geuren destijds krachtiger en behalve om te verleiden zeker ook bedoeld om andere te camoufleren. Maar de behoefte was evident en de industrie groeide supersnel.
 
Napoleon en Josephine

De beroemde keizer bestelde elke week reukwater met viooltjesgeur. Naar het schijnt, verbruikte hij bovendien zestig flessen jasmijnextract per maand. Tegelijkertijd was zijn geliefde Josephine zo idolaat van muskusgeur dat deze, volgens de legende, ook nog ruim zestig jaar na haar dood in haar slaapvertrekken te ruiken was.
 
De uitvinding van Keuls water

Met de uitvinding van eau de cologne in de 18e eeuw werd op het gebied van geurtjes een revolutionaire stap vooruit gezet. Met deze verfrissende melange van rozemarijn, neroli, bergamot en limoen kreeg de geur een wetenschappelijk tintje. Hij werd bij het badwater gedaan, met wijn vermengd, op een suikerklontje gegeten en voor de mondhygiëne gebruikt. In die periode werden ook glazen flacons populairder. Dat leidde tot ...
 
 ... het begin van parfum, zoals we dat tegenwoordig kennen

Van alchemie naar chemie, parfum maakte tot in de 19e eeuw een enorme ontwikkeling door, en jasmijn, roos, sinaasappel en later ook leer en bloesems vonden hun weg in de geurtjes, die steeds vaker vanwege de natuurlijke hulpbronnen in het stadje Grasse werden gemaakt. In Parijs vestigden zich parfumhuizen als Houbigant, Lubin, Roger & Gallet en Guerlain als commercieel tegenwicht van de productie in Grasse en vormden een partnerschap dat tot in de huidige tijd voortduurt. Frankrijk is onbetwist de toonaangevende leverancier van parfums wereldwijd. Terwijl Grasse functioneert als productiecentrum, is Parijs de glamoureuze en aanlokkelijke hoofdstad van de parfums. Onderweg in deze stad kun je ontelbare parfumerieën tegenkomen. Bij een aantal creëren de eigenaars hun eigen geuren, waarvan vele een synoniem voor het sensuele beeld van Parijs zijn geworden.